Stormschade

De herfst komt eraan. Stormen, ze komen steeds vaker voor. Het weer wordt extremer, net als de schades die hiermee gepaard gaan. Denk aan stormschade aan uw huis, tuin, schutting, auto en aan bomen. Stormschade en verzekering, hoe zit dat?
VEEL VOORKOMENDE STORMSCHADES
Dakpannen die van huizen waaien, daken van schuurtjes die door de wind worden opgetild, schuttingen die omwaaien, takken die door de lucht vliegen en schade aanrichten en tot slot bomen die omvallen, het zijn veel voorkomende stormschades. Hoe zijn deze schades verzekerd?
STORMSCHADE AUTO
Een boom die op uw geparkeerde auto valt of de macht over het stuur verliezen door een windvlaag, het zijn twee voorbeelden van stormschade aan uw auto. Natuurlijk moet u er niet aan denken dat u materiële of, nog erger, letselschade oploopt tijdens storm. Toch bestaat de kans. Daarom is het raadzaam uw rijgedrag bij storm aan te passen, om stormschade aan uw auto en letselschade te voorkomen.
AUTOVERZEKERING
Afgebroken takken die op uw auto waaien, kunnen flinke autoschade veroorzaken. Stormschade aan uw auto is heel vervelend. Gelukkig is stormschade aan uw auto verzekerd met onze WA Plus en Allrisk Autoverzekering.
EIGEN RISICO AUTOVERZEKERING
Bij stormschade geldt vaak een specifiek eigen risico bij verzekeringen. Bij de Autoverzekering is dat anders. Daar geldt het eigen risico niet specifiek voor stormschade. Heeft u alleen een WA Autoverzekering, dan is stormschade aan uw auto niet verzekerd. Bij een WA autoverzekering heeft u geen eigen risico. Bij de WA Plus en Allrisk autoverzekering is stormschade wel verzekerd en geldt wel een eigen risico.
EIGEN RISICO AUTORUITSCHADE
Heeft u ruitschade aan uw auto door de storm en bent u Allrisk of WA Plus verzekerd, dan geldt er geen eigen risico als u de ruit nog kunt laten repareren en de reparatie laat uitvoeren door een erkend Glasgarant herstelbedrijf. Vervangt een erkend Glasgarant herstelbedrijf uw autoruit, dan bedraagt het eigen risico € 100,-. Laat u de reparatie door een ander schadeherstel bedrijf uitvoeren, dan is het eigen risico € 500,-.
EIGEN RISICO AUTOSCHADE
Bij andere autoschade dan ruitschade, bijvoorbeeld een boom op de motorkap heeft u geen eigen risico als u uw auto laat maken bij een Schadegarant herstelbedrijf. Ook als uw auto gestolen of total loss is, heeft u geen eigen risico. Laat u uw auto bij een ander herstelbedrijf maken, dan is het eigen risico € 500,-.
HOGER EIGEN RISICO AUTOVERZEKERING
Heeft u gekozen voor een hoger eigen risico van bijvoorbeeld € 1000,-, dan geldt dit hogere eigen risico ook als u uw auto laat maken bij een Schadegarantherstelbedrijf. Laat u uw auto bij een ander herstelbedrijf dan Schadegarant maken, dan betaalt u niet alleen uw verhoogde eigen risico maar ook het eigen risico van € 500,- omdat u uw auto bij een ander bedrijf dan Schadegarant laat maken. U betaalt dan dus € 1500,- aan eigen risico.
STORMSCHADE HUIS
Dakpannen die van uw dak op uw auto waaien, schuttingen die omwaaien, lekkage en zonnepanelen die door de storm beschadigen, het zijn voorbeelden van stormschade aan uw woning. Hoe is deze schade verzekerd? En wat kunt u doen om schade te voorkomen?
BEREDDINGSKOSTEN STORMSCHADE
Een zwakke boom die door een storm dreigt om te waaien, kan flinke schade veroorzaken. U kunt de schade voorkomen door uit voorzorg de boom te snoeien of om te zagen. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, als u dit bijvoorbeeld door een gespecialiseerd bedrijf laat doen. De kosten die u maakt om schade te voorkomen, zoals het laten snoeien, kappen of afvoeren van de boom, heten bereddingskosten. Bereddingskosten zijn verzekerd met de Inboedelverzekering en Woonhuisverzekering.
Lees ook: omgewaaide boom, wat nu?
WOONHUISVERZEKERING
Stormschade aan uw woning is gewoon verzekerd met de Generali Woonhuisverzekering. Veel verzekeraars noemen de Woonhuisverzekering ook wel de opstalverzekering. De opstalverzekering en Woonhuisverzekering verzekeren hetzelfde, de onroerende zaken. Zoals uw woning. Dus ook stormschade aan uw woning en andere schade aan uw woning, schuur of tuin s verzekerd met de Woonhuisverzekering.
EIGEN RISICO STORMSCHADE WONING
Stormschade aan uw woning? Bij de Woonhuisverzekering geldt een eigen risico van 2% van de verzekerde som. Hierbij geldt een minimum van € 225,- en een maximum van € 450,- per gebeurtenis.
INBOEDELVERZEKERING
Storm gaat vaak gepaard met hevige regen en onweersbuien. Heeft u lekkage als gevolg van de storm of schade aan uw inboedel na een blikseminslag? Deze schades zijn niet gering. Schades aan muren en vloeren die vast aan de ondergrond zijn bevestigd, vallen onder de Woonhuisverzekering. Alle losse en verplaatsbare spullen in uw woning verzekert u met de inboedelverzekering. Schade aan uw inboedel na lekkage, storm of blikseminslag is gewoon verzekerd met de Inboedelverzekering.
EIGEN RISICO STORMSCHADE INBOEDEL
Woont u in een huurwoning en heeft u stormschade aan uw schutting of terreinafscheiding? Bij een huurwoning is de schutting verzekerd met de inboedelverzekering. Er geldt wel een eigen risico bij stormschade aan uw schutting, dit is € 225,- per schadegebeurtenis. Heeft u een koopwoning? Dan valt de schutting of terreinafscheiding onder de Woonhuisverzekering.
STORMSCHADE TUIN
De schutting in uw tuin die kapot waait, valt bij een huurwoning onder de Inboedelverzekering en bij een koopwoning onder de Woonhuisverzekering. Ook de schuur of het tuinhuisje die bij uw koopwoning hoort, is verzekerd met de woonhuisverzekering. Waait het dak van uw schuur? Dan bent u hiervoor verzekerd met de Woonhuisverzekering.
STORMSCHADE EN VERZEKERING
Schade aan uw tuin, zoals stormschade aan uw schutting, valt onder de Woonhuisverzekering. Schade aan de losse spullen in uw tuin, zoals tuinmeubels, valt onder de inboedelverzekering.
SCHUTTING VERZEKEREN NIET NODIG
Omgewaaide schuttingen en schade door omgewaaide bomen en rondvliegende taken, komen nu het weer steeds extremer wordt steeds vaker voor. Hier is geen aparte verzekering voor. U hoeft dus geen aparte verzekering voor uw schutting af te sluiten, de schade is gewoon verzekerd met uw Woonhuisverzekering of bij een huurwoning met uw Inboedelverzekering.
OPRUIMINGSKOSTEN
De ravage kan na een storm groot zijn. De omgewaaide schutting moet worden opgeruimd, beplanting is beschadigd, het dak dat van uw schuur is gewaaid moet worden afgevoerd enzovoorts. Het opruimen, afvoeren, storten en vernietigen van de ravage kost geld: opruimingskosten noemen we dat. Met de Generali Woonhuisverzekering en Inboedelverzekering zijn opruimingskosten gewoon meeverzekerd.
SCHADE VOORKOMEN
Dreigt een heftige zomerstorm of herfststorm het land te teisteren? Is weercode geel, oranje of rood voorspeld (link maken naar tekst weercodes)? U kunt dan natuurlijk maatregelen treffen om schade te voorkomen, zoals:
•    Het binnenzetten van losse spullen. Denk aan uw tuinmeubelen, bloempotten en een trampoline
•    Het sluiten van alle deuren en ramen, zodat de ramen niet kapot kunnen waaien en bijvoorbeeld de schuurdeur niet gaat klapperen
VOORZORGSMAATREGELEN NEMEN
Onderhoudt u uw woning goed dan kunt u schade, zoals stormschade, voorkomen. Daarom een aantal tips voor regelmatig onderhoud en ter preventie om stormschade te voorkomen:
•    Controleer de begroeiing in uw tuin. Heeft u geen zieke bomen of zwakke planten die grote schade kunnen veroorzaken?
•    En de schutting, is die nog stevig of is het verstandig de schutting te verstevigen?
•    Controleer en leeg ook regelmatig uw dakgoten om lekkage te voorkomen
•    Zijn de daken van uw woning, garage en of schuur en de dakkappelen nog stevig bevestigd?
•    En het zonnescherm en/of uw zonwering, zitten die goed vast aan uw woning?
SCHADE MELDEN: STUUR FOTO’S MEE
De kracht van de wind is gigantisch. Gaat het na alle voorzorgsmaatregelen toch mis? Of u nu stormschade heeft aan uw auto, huis of tuin, bij Generali kunt u snel online schade melden. U kunt dan direct foto’s van de stormschade toevoegen, zodat wij een goed beeld hebben van de schade en de stormschade snel voor u kunnen behandelen en afwikkelen. Liever de schade telefonisch melden? Ook dan staan wij graag voor u klaar.


 % star rating
Poliscentraal.nl
Klanten beoordelen Poliscentraal.nl met 9.9/10
Gebaseerd op 78 ervaringen.
9.9 van 10
78 beoordelingen