Elektrische auto verzekering

In autoverzekeringen zitten grote verschillen. Ook als we praten over een autoverzekering voor een elektrische auto. Waar moet je op letten als je een elektrische auto gaat verzekeren? Deze tips geven duidelijkheid. Weet overigens dat het kinderlijk eenvoudig is om de premie voor je volledig elektrische auto te berekenen. Via deze vergelijktool kun je na het invullen van je kenteken precies kijken welke verzekering bij jouw wensen aansluit.

Wanneer spreken we van een elektrische auto?

Onder het begrip elektrische auto verstaan we een volledig elektrische auto, dus zonder brandstofmotor aan boord. Een hybride of plug-in-hybride heeft nog wél een verbrandingsmotor aan boord. In het geval een hybride ondersteunt de elektromotor de brandstofmotor. Een plug-in-hybride kan door een klein accupakket een beperkt aantal kilometers elektrisch afleggen, maar dat maakt van een zogeheten PHEV nog géén volledig elektrische auto. Een elektrische auto rijdt altijd elektrisch, heeft een groot accupakket én een of meerdere elektromotoren voor de aandrijving van de wielen.

Is het verzekeren van een elektrische auto duurder?

Een interessante vraag: zijn er verschillen tussen een autoverzekering voor een benzine- of dieselauto en een volledig elektrische auto? Helaas wel. Je betaalt vaak een hogere premie voor een elektrische auto dan voor een auto met diesel- of benzinemotor. Dit komt onder meer door de hogere aanschafprijs van een elektrische auto, maar ook omdat verzekeraars realiseren dat de reparatiekosten van een elektrische auto hoger zijn door de dure accu. Sommige automerken bieden een leaseconstructie aan voor het accupakket waarbij je een vast bedrag per maand betaalt. De auto met accu kopen kan ook.

“Kies voor zekerheid. Dat geeft rust.”

WA, WA + Beperkt Casco of All risk, wat moet ik nemen?

Vanwege de potentieel hogere reparatiekosten is het verstandig om een allrisk autoverzekering af te sluiten voor een elektrische auto. Mocht het fout gaan, dan ben je verzekerd voor de hoge kosten. Zekerheid geeft rust. Extra zekerheid? Zorg ervoor dat je elektrische ‘heilige koe’ een goed en erkend track&trace-systeem heeft. Voor sommige verzekeraars is zo’n systeem een must om een auto te verzekeren. Een standaard systeem van de autofabrikant is bij sommige verzekeraars niet voldoende. Je auto kan dan geweigerd worden.

Kan ik bij alle verzekeraars terecht?

Daar kom je maar op één manier achter. Vul via een vergelijktool je kenteken en andere gegevens in en kijk welke autoverzekeraar een premievoorstel geeft. Aan de hand van het kenteken ziet een verzekeraar direct of het een volledig elektrische auto is. Weet dat sommige verzekeraars het gebruik van een elektrische auto promoten en om die reden korting geven op de premie, soms tot wel 30 procent. Deze korting is dan verwerkt in de basispremie

“Een goed en erkend track&trace-systeem is voor sommige verzekeraars een must.”

Steeds interessanter

Het is dus verstandig om goed te vergelijken voordat je op de ik-wil-deze-autoverzekering-knop drukt. Wie moeite doet, betaalt uiteindelijk minder maandelijkse premie. Elektrisch rijden wordt steeds interessanter als het prijsverschil tussen elektrische auto’s en conventionele auto’s met een benzine- of dieselmotor minder groot wordt. In dat laatste geval zal vermoedelijk ook het premieverschil kleiner worden. Nu betaal je dus iets meer premie voor een elektrische auto, maar realiseer dat je ook minder ‘brandstofkosten’ hebt.

026 3195 444