Auto kopen voor beginners

Het is slim om te proberen zonder al te veel emoties te onderzoeken welke auto het best bij jou past.

1. Waarvoor ga jij je nieuwe auto gebruiken? Gebruik je hem om spullen te vervoeren, kinderen naar de voetbalclub te brengen, mee op vakantie te gaan of voor woon-werkverkeer?

Welk model en welk type past hier het best bij? Bij het kiezen van je auto moet je in elk geval denken aan:
Nieuwe of tweedehandsauto?
Een nieuwe auto is vaak duurder in aanschaf, maar is wel goedkoper in onderhoud dan een tweedehandsauto. Ook heeft een nieuwe auto vaak een betere garantie.
Waar koop je je nieuwe auto?
Behalve via de merkdealer kun je een nieuwe auto ook via andere kanalen kopen. Ga vooral eens bij andere autobedrijven langs of op internet zoeken naar de laagste prijs.
Hoeveel passagiers moeten mee?
Een tweedeurscoupé is leuk als je vaak alleen of soms met z’n tweeën in de auto zit. Ga je meestal samen of met het gezin op pad gaat, dan is een vierdeurs sedan, een stationwagen of een MPV handig.
Welke instaphoogte past bij mij?
Ben je lang of heb je rugklachten? Kies dan een auto met hoge instap. Je glijdt bijna als vanzelf in de stoel, zonder diep door de knieën te hoeven buigen of ver uit te strekken. Ook met jonge kinderen is een hoge instap handig. Je hoeft dan namelijk minder diep te bukken bij het (de)monteren van een kinderzitje of het vastklikken van gordels.
Wat kost een auto per maand?
Bij de berekening van jouw autokosten maak je onderscheid tussen vaste en variabele kosten. Denk aan afschrijving door ouderdom, autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud, parkeerkosten (vast) en afschrijving door aantal kilometers, brandstof, reparatie en onderhoud (variabel). Denk ook aan de wegenbelasting, bpm en eventuele bijtelling.
Wat is voordeliger: benzine, diesel of lpg?
Rijden op gas is veruit het voordeligst als je jaarlijks veel kilometers rijdt. Maar het inbouwen van een lpg-installatie kost wel veel geld. Bovendien ligt de wegenbelasting een stuk hoger dan wanneer je op benzine of diesel rijdt. Ook diesel kan interessant zijn als je veel kilometers maakt. Een dieselmotor heeft meer trekkracht dan een benzinemotor. Handig als je een caravan achter de auto hangt. Meestal gaat men uit van 15.000 kilometer per jaar rijden om voor diesel te kiezen in plaats van benzine. Dit klopt niet altijd, want je moet bij je keuze ook letten op de aanschafprijs van je auto, wegenbelasting, verzekering en verbruik.
Milieuvriendelijk rijden
Kies je voor een auto die vriendelijker is voor het milieu, dan ben je in het gebruik vaak nog wat goedkoper uit. Dat laatste is weer wel afhankelijk van waar je je auto voor gebruikt en wat jouw rijstijl is.
Veiligheidsvoorzieningen
Hoe veiliger je auto, hoe beter. Voor jezelf, uw passagiers én andere weggebruikers.
2. VERSTANDIG: CHECK DE FABRIEKSGARANTIE
Koop je een nieuwe auto, dan heb je altijd standaard fabrieksgarantie van minimaal 2 jaar. Sommige automerken bieden een langere garantietermijn, bijvoorbeeld van 3 jaar of zelfs nog langer. Als je dat een gerust gevoel geeft, kun je dit meenemen in je keuze voor een bepaalde auto. Controleer ook goed wat allemaal onder de garantie valt. Normale slijtage en schade door slecht onderhoud valt bijvoorbeeld niet onder de garantie. Vraag hiernaar en lees de garantievoorwaarden.
3. ALTIJD ONDERHANDELEN
Bepaal vooraf je maximale en minimale prijs. Ook bij de aanschaf van een nieuwe auto kun je onderhandelen over de prijs en voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan extra accessoires of gratis afleveringskosten. Probeer te achterhalen wat bij de prijs is inbegrepen. Vind je onderhandelen zelf niet prettig? Neem dan iemand mee die dit leuk vindt. Wil je de oude auto inruilen? Dan neem je dit mee in de onderhandelingen.
4. AFSPRAKEN SCHRIFTELIJK VASTLEGGEN
Het is belangrijk om alle afspraken met de verkoper schriftelijk vast te leggen. Denk aan de koopprijs, de leveringstermijn, de kleur, het model en type van de auto die je hebt gekocht. Denk hierbij ook aan de mee te leveren accessoires.
5. LEG DE KOOP SCHRIFTELIJK VAST
Het is belangrijk om alle afspraken met de verkoper schriftelijk vast te leggen. Denk aan de koopprijs, de leveringstermijn, de kleur en het model en type van de auto die u heeft gekocht. Denk hierbij ook aan de mee te leveren accessoires.
6. KENTEKEN OP JOUW NAAM ZETTEN
Als je een auto koopt, kan het garagebedrijf of de dealer in de meeste gevallen de auto op jouw naam zetten. Maar koop je van een particulier, dan zal je de tenaamstelling zelf moeten regelen (samen met de verkoper). Dat gaat als volgt:
•    Samen met de verkopende partij ga je naar een RDW-balie of kentekenloket. Ruim 900 PostNL Postkantoren dienen als kentekenloket. Welke postkantoren zie je op de website van PostNL. De locaties van de RDW-balies vind je op de website van de RDW
•    De verkoper neemt de volgende documenten mee: het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs met de tenaamstellingscode – of een kentekencard – en een geldig ID-bewijs. U moet zelf ook een ID-bewijs meenemen
•    Bij het overschrijven van het kenteken ontvang je een schriftelijk bewijs, het tenaamstellingsverslag. Hierop staan ook de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Deze code heb je nodig als je de auto weer gaat verkopen, bewaar het document dus goed
7. VERZEKERING AFSLUITEN
Belangrijk: wie een kenteken op zijn of haar naam heeft staan is wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Regel dit dus voordat je de auto op jouw naam zet. Is je auto niet verzekerd, dan riskeer je een fikse boete van de RDW. Bij een autoverzekering kun je kiezen uit verschillende dekkingen. De basisdekkingen zijn WA, WA Plus (WA+beperkt casco) en Allrisk (WA+volledig casco). Daarnaast kun je de dekking uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld pechhulp en een inzittendenverzekering.
Welke autoverzekering voor jou de beste keuze is, hangt af van jouw financiële situatie en kenmerken van jouw auto.
AANDACHTSPUNTEN BIJ EEN OCCASION
Heb je je zinnen gezet op een tweedehands auto (occasion)? Bij tweedehands auto’s zijn er een aantal zaken van belang, die niet van belang zijn bij een nieuwe auto:
•    De kilometerstand controleren
Het is verstandig om een kritische blik te werpen op de kilometerstand voordat je de auto koopt. Is de kilometerstand aannemelijk gezien de ouderdom van de auto? Via de website van de RDW kun je controleren of de tellerstand logisch is of niet
•    Aantal eigenaren natrekken
Bij de RDW kan je ook controleren hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Heeft jouw droomauto veel verschillende eigenaren gehad, dan kan dat betekenen dat de eigenaren niet tevreden waren met de auto. Bovendien zijn de meeste mensen liever de 2e eigenaar dan de 10e
•    Schadeverleden checken
Hoe mooi de lak van een auto er ook uit ziet, nog steeds kan de auto in het verleden fikse schade hebben opgelopen. En daardoor verborgen gebreken hebben. Het is dus verstandig om het schadeverleden te controleren. Zo weet u precies wat er met de auto is gebeurd, voordat u hem koopt
•    Hoe is de garantie?
Het liefst koop je natuurlijk een auto met garantie. Toch is dat geen vanzelfsprekendheid als je een occasion via een autogarage koopt. Vraag daarom altijd naar de garantievoorwaarden en laat de garantie opnemen in de koopovereenkomst

026 3195 444